Doorgaan naar hoofdcontent

Vrijwilligerswerk

Naast mijn fulltime baan ben ik ook vrijwiliger. Gemiddeld een uur of 6 per week. En wat kan ik genieten van de bereidwilligheid van vrijwilligers onderling. Als ik het vergelijk met mijn werk. Een extra opdracht? Dat is gegarandeerd een poosje onderhandelen. Bij de vrijwiligers gaat dat veel soepeler. Dit heeft voor- en nadelen. Ik ken vrijwilligers die te veel eisen van zichzelf en geen nee durven zeggen. Terwijl andere daar misbruik van maken. Toch kan ik iedereen aanbevelen om een vrijwiliger te worden. Kijk eens rond in je netwerk en omgeving. Zoek iets wat bij je past en wat je leuk vind. Wellicht iemand die je kunt helpen. Nu begrijp ik ook dat je soms in een periode zit in je leven waarop dat niet mogelijk is. Maar met een beetje creativiteit is er altijd iets mogelijk. Toen mijn oma aan huis gebonden raakte kon ze geen vrijwiligerswerk meer doen. Dat vond ze echt vreselijk. Ze miste de contacten. Omdat ze scherp van geest was heeft ze toen een telefooncirkel opgestart. (Dat is een telefoonketen voor dagelijkse controle of je het goed maakt voor alleen wonende ouderen). Zo voelde ze zich nog nuttig. De nadelen zie ik ook. Ik heb ook niet altijd zin en er zijn ook vervelende taken, maar ik kan ook genieten van de dynamiek. Ik vind het fijn om naast mijn werk ook bij een andere organisatie actief te zijn. Dat is voor mij een verrijking.

Reacties

  1. Ik ben wel benieuwd hoe de pikorde bij vrijwilligerswerk tot stand komt en waar het uiteindelijk toch mis gaat. Zolang je er zelf lekker bij voelt is het toch prima?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De 'pikorde' word vaak bepaald van de cultuur binnen de vereniging of organisatie. Je hebt ook officiële functies die vrijwiligers doen. Denk aan sommige stichtingen die een directeur hebben die geen salaris ontvangt. Vaak worden mensen ingezet voor taken waarin ze goed zijn.

      Verwijderen

Een reactie posten