Doorgaan naar hoofdcontent

Negatieve rente en negatieve inflatie.

Geen somber blogje hoor. Maar een poging om het geheel te over zien. Op dit moment krijg ik wel 0,7% rente op mijn spaarrekening. Zoals iedereen zoek je naar rendement. Nu spaar ik niet zoveel. Het meeste dat ik spaar wordt aan het einde van het jaar afgelost. Dat is voor mij het rendement. Terwijl de banken zo zachtjes aan de voorwaarde aanpassen voor de zakelijkespaarrekeningen. Moet ik er nog niet aan denken. Een negatieve rente wil er bij mij niet in. Hier stopt voor mij het gezonde verstand en ik snap het niet. Het is voor een lange termijn niet logisch. Het komt door het beleid van de centrale bank. Maandelijks worden er miljarden aan obligaties opgekocht € 80.000.000.000 elke maand weer. Door deze geldcreatie blijven we overeind. Ik ben heel benieuwd of het beleid nog een keer gaat werken. Tot nu toe zijn de resultaten maar beperkt.
Wat de negatieve rente betref moeten we wel kijken naar het totaalplaatje. De rente  min inflatie is de werkelijke waarde. De rente is nu heel laag zelfs negatief - 0,3 % (op jaarbasis). Je geld inclusief rente word ietsjes meer waard. In de jaren 80 met extreem hoge rente was de inflatie nog hoger. Ook een paar jaar geleden was de inflatie hoger dan de spaarrente. Als je het zo bekijkt valt het nog mee.
Dan kun je nog een stapje verder voor de echte liefhebbers. De inflatie wordt gemeten aan de hand van prijzen. De Consumenten Prijs Index. De samenstelling van de CPI is gebaseerd op gemiddelden. Wie is er nu gemiddeld? Bijna niemand is precies gemiddeld. Je kunt op de website van het cbs je persoonlijk inflatie berekenen. Ik heb de berekening zo goed mogelijk ingevuld en kwam uit op een persoonlijke inflatie van 0,7%. Dus gelijk aan mijn spaarrente.

Reacties

 1. Andere vraag, wat zou jij doen als je een ton zou hebben?
  Hypotheek aflossen of investeren, pompen of verzuipen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aflossen is voor mij geen tegengestelling tot investeren. Een hypotheek neem je om de tijd te overbruggen dat je anders aan het sparen bent zodat je het eerder kunt kopen. Bij aflossen investeer je ook in onafhankelijkheid. Het is maar net hoe je het bekijkt.

   Verwijderen
  2. Ik bekijk het zo, als je met een ton hetzelfde rendement kunt maken als je aan vermogensrendementsheffing moet betalen, zou het dan wat uit maken als je een hypotheek zou afsluiten waardoor je door jaren extra af te lossen geen vermogensrendementsheffing zou hoeven te betalen?

   Verwijderen

Een reactie posten